Volte dopravu kategorie DP,
Jídelní talíř o průměru 22cm v tradičním bulharském vzorování.
Využití tohoto talířku nikomu netřeba radit. Každý ví k čemu se toto hodí, každopádně díky specifickým vlastnostem této skvělé bulharské keramiky zůstává teplé déle teplé a studené déle studené...
Ruční výroba. Ručně malované.
Pokud jste se rozhodli používat bulharskou tradiční a funkční keramiku k účelu ke kterému byla tato keramika určena je třeba dbát na několik zásad:
• důrazně varujeme zákazníky před použitím této keramiky na plynových hořácích trub, sklokeramických varných deskách, indukčních deskách a klasických elektrických plotýnkách trub
• troubu před vložením keramiky nepředehříváme, keramiku s připravovaným pokrmem vkládáme přímo
• pokud příprava pokrmu vyžaduje pravidelné podlévání vodou nebo vývarem, nesmí být tekutina vychlazená, naopak je lépe ji lehce přihřát
• po dokončení přípravy pokrmu, vytáhneme keramiku z trouby a odložíme nejlépe na dřevěný podnos či prkénko
• pro ulehčení mytí keramiky po použití, je lépe ji nachat nějakou dobu odmočit. Je-li keramika ještě horká, odmočujeme ji nalitím teplé vody
• pro mytí používáme běžné saponátové přípravky v kombinaci se standartní molitanovou houbičkou. Můžeme používat i její drsnější stranu, silně se však nedoporučuje používání drátěných houbiček, drátěnek a houbiček vyráběných z ocelových špon.
Bulharská tradiční a funkční keramika, obzvláště různé zapékací mísy, misky a hrnce jsou primárně určeny pro horkovzdušné trouby, bez problémů je také jejich použití ve standartních elektrických a plynových troubách, popřípadě hliněných pecích se žhavým popelem apod. Tato keramika se nehodí pro použití na plynovém hořáku kdy se keramika nahřívá přímým stykem s plamenem. Dále se zcela nehodí pro použití na sklokeramických a indukčních deskách, a klasických elektrických plotnách. Důvod je jednoduchý: pokaždé, když dojde k nerovnoměrnému zahřívání keramiky, je téměř jisté, že Vám keramika praskne. To znamená, pokud se bude dno našeho zapékacího hrnce zahřívat například pomocí plamene z plynového hořáku Vaší trouby, je toto dno poměrně rychle vystaveno příliš vysoké teplotě, zatímco horní polovina hrnce je v tuto chvíli ještě dost chladná. Díky těmto rozdílným teplotám keramiky dochází k velkému povrchovému pnutí, které v 99% končí prasknutím. Tato prasklina pak nemusí být vždy viditelná na první pohled, takže pozor na to.
Tradiční bulharskou keramiku zejména různé misky a talířky není problém používat v mikrovlných troubách, jejich mytí v myčkách se však nedoporučuje. Mějte na paměti hmotnost pokličky zapékacích hrnců a jejich teplotu těsně po vytažení z trouby. Dbejte zvýšené bezpečnosti a opatrnosti s její manipulací, předejdete tak jejímu pádu a zničení. Mějte také na paměti, že i poměrně dlouho poté, co jste vytáhli keramiku s pokrmem z trouby je díky svým vlastnostem ještě stále dost horká...
Naši zákazníci nám potvrdili, že pokrm připravený v čase oběda, vydrží zavřený v troubě kde se připravoval až do večeře v takové teplotě, že jej není nutné znovu přihřívat. Dá se říct, že trvá celkem 6-8 hodin, než trouba i hrnec s jídlem vychladne natolik, že jej musíte přihřát.